segunda-feira, 28 de novembro de 2016

Ajax wint boeiende en spannende wedstrijd van Heerenveen: 0-1

Met verve en enthousiasme hield Heerenveen ruim 70 minuten stand tegen Ajax, tot die ene flits van genialiteit bij Ajax. De opzet van Schöne, het prachtige passje van invaller Donny van de Beek, de afronding van aanvoerder Klaassen: 0-1, tevens de eindstand.

Heerenveen - Ajax was boeiend en spannend, vooral dankzij Heerenveen, dat onder trainer Jurgen Streppel een steeds sterkere indruk maakt. Heerenveen durft de aanval te zoeken en heeft een uitstekend elftal, met goede verdedigers, een afgewogen middenveld en gevaarlijke, snelle aanvallers. Boeiend waren ook de duels tussen Ajacied Kasper Dolberg, et nieuwe idool van de eredivisie, en verdediger Jeremiah St. Juste, jeugdinternational van het Nederlands elftal. St. Juste, bijgestaan door Van Aken, had te veel overtredingen nodig, maar hield zich afgezien daarvan redelijk staande.

Beide ploegen zochten bijna voortdurend de aanval, hoewel het aantal kansen zeker tot de rust relatief laag was. De doelmannen Onana (Ajax) en Mulder (Heerenveen) verrichtten  knappe reddingen op schoten van Van Amersfoort en Klaassen, Dolberg schoot van dichtbij over.

Tweede helft

Ook Ajax is een aantrekkelijk elftal, dat het publiek de laatste weken behoorlijk aan zich bond. Ajax oogt alleen wat gemakzuchtig soms, hetgeen ook een beetje aan het type speler ligt. Traoré doet af en toe iets prachtigs, maar hij drijft ook menigeen tot wanhoop met zijn soms bizarre schoten en nonchalance. Ook Ziyech speelde een matig duel, en werd vervangen door Van de Beek, die later van cruciaal belang bleek. Linksachter Sinkgraven, met Ziyech het voormalige smaldeel van Heerenveen in de selectie, had geluk dat hij niet al voor rust zijn tweede gele kaart kreeg.

In de tweede helft werd Ajax sterker en had Younes het elftal van Bosz al voor de 70ste minuut op voorsprong kunnen brengen. Dat gebeurde dus pas na die ene mooie aanval. Van de Beek passte kort en perfect, het strafschopgebied in. Klaassen maakte een omweg door met de bal om doelman Mulder te lopen. Hij leek zichzelf in een te moeilijke hoek te manoeuvreren, maar bevrijdde zichzelf en Ajax op knappe wijze met een diagonale schuiver. Ajax nam de koppositie weer over van Feyenoord, dat kort na het eindsignaal aftrapte tegen FC Utrecht.